A Fradi emelte magasba a Kupát


Az elődöntőben a III. Kerületi TVE igyekezett meglepni mindenkit. Egyértelmű volt, az esélyek az UVSE mellett szólnak, és nem pusztán azért, mert a felek októberi bajnokiján az ötgólos Hajdú Kata vezérletével 14-7-re nyertek Benczur Márton tanítványai.

Benczur Márton az elődöntőről:

Annak örülök, hogy nem feltétlen kiemelkedőnek mondható játékkal nyertünk, mert huszonnégy órán belül játszunk két meccset. Az, hogy fizikálisan kijött a különbség, realitás. Mi belőttük a helyzeteinket, ők nem, ennyi a különbség. Most elemezzük majd a Fradi játékát, készülünk a döntőre. Azt mindenképpen elmondom a lányoknak, hogy ellenük nem kezdhetünk ennyire pontatlanul, nem izgulhatunk így, mert akkor hat nulla lesz, és nem ide… Hogy eredményben hogyan alakul majd a döntő, talán kevésbé érdekel, minthogy azt lássam, hogy mindent beleadunk, hiszen bennünket igazán a céljaink visznek előre.”

Aztán jött a döntő:

Az UVSE ötödször, vagy az FTC először? A bajnokcsapat 2014 és 2018 között nyerte zsinórban a kupákat, viszont miként mondták, „A 2018-as oly rég volt már, ideje lenne ismét magasba emelni a serleget." No, igen, Benczur Márton akkori csapatából a mai meccsre csak Szücs Gabriella, Faragó Kamilla, Peresztegi-Nagy Kinga és Baksa Vanda maradt hírmondónak.
 
A lelátók szépen megteltek a kezdésre, így jó hangulatban kezdődhetett a csata, amit Pőcze Panna gyors akciógólja nyitott meg. A Fradi elléphetett volna 2-0-ra is, de hibázott fórban, míg átellenben Faragó Kamilla biztos kezű volt. S ha már szóba került a válogatott játékosa: az első negyedben összeszedett két személyi hibát, így nem véletlen, hogy az UVSE szakmai stábja sokáig jegelte őt a kispadon. 
 
Tekintettel arra, hogy a második negyedben Magyari Alda is „beindult" (értsd önkívületi állapotban védett nagyokat), kezdett igazán felforrósodni a hangulat a vízben és parton egyaránt. Szegedi Panni gyorsasága ért gólt, de Farkas Tamara ezúttal már szerencse nélkül zúdított a kapuba; tartotta előnyét a Fradi. De jött a rutin, jött Szücs Gabriella, aki elővett valamit a „régiből", s pazar felső sarkossal alakította 3-3-ra az állást. Magyari és Neszmély is igazolta jó formáját, ugyanakkor a negyed végén a Dömsödi Dalma által kibrusztolt fórnál Leimeter Dóra lövése Baksa Vanda kezén megpattant, és ez becsapta az UVSE kapusát. Ezzel az FTC 4-3-as előnyével mehettek rövid pihenőre a felek.
 
A csata hasonló intenzitással folytatódott, a két kapus mellett a blokkokat kell kiemelni. Három perc telt el, amikor Leimeter balosa villant, avagy először vezetett két góllal a Fradi. Egy fórgól itt (Hajdú), egy amott (Dömsödi), majd miután a három hete játékra jelentkezett Európa-bajnok, Csabai bepattintott egy labdát, már 7-4 állt a táblán. Sőt ha egy üzlet beindul: Gurisatti ötöst harcolt ki, Máté Zsuzsanna belőtte. 

Az UVSE négygólos hátrányból próbált visszakapaszkodni a záró menetben: Szegedi bombagólja hozta közelebb csapatát, Magyari védése után zárkózhatott volna tovább is, de fórban Faragó a lécet találta el. A válogatott kapus aztán ismét hátrányban hozott extrát, így megint megvolt a lehetőség, ráadásul időkérést követően, fórban, de ezúttal Mácsai Eszter tévedett pár centit. Faragót elveszítette az UVSE, viszont Leimeter is pontatlan volt, sok volt a hiba. 

Mindez persze aligha zavart így az FTC-t, avagy teltek a percek, és egyre közelebb került a győzelemhez. A kockáztató, Magyari Aldát is előre küldő riválist aztán üres kapus góllal kontrázta meg (Pőcze), eldőltek a lényeges kérdések. 

Benczur Márton, az UVSE vezetőedzője: „Először is szeretnék gratulálni a Ferencvárosnak, eredményesebben játszott, megérdemeltem nyerte meg a kupát. Viszont azt el kell mondanom, hogy ha a ziccereink felét belőjük, akkor fordított számokat is láthatnánk a táblán. Azt nem gondoltam, hogy irányítani tudjuk majd a meccset, viszont így is büszke vagyok a csapatra, a lányokra. Az esetek nagy részében nem azt lőttük, amit megbeszéltünk, tanulunk belőle, s megyünk tovább. Rendszeresen lesajnálnak minket, és persze tiszteletben tartom mindenki véleményét. de aki értő szemekkel nézte ezt a találkozót, az nem téveszti meg a négygólos különbség."


FTC-Telekom - UVSE 9-5 (2-1, 2-2, 4-1, 1-1)
Gólszerzők: Farkas T. 2, Leimeter 2, Pőcze 2, Dömsödi, Tóth-Csabai, Máté, ill. Szegedi 2, Faragó, Szücs, Hajdú


Forrás: mvlsz.hu