Őrült végjáték után UVSE-diadal

Története hatodik kupagyőzelmét aratta az UVSE együttese, miután elképesztő végjátékban, 1.7 másodperccel a duda előtt Szegedi Panni ejtésével döntetlenre mentette a BENU Női Magyar Kupa döntőjét az FTC-Telekom ellen.

FTC-Telekom–UVSE 8-8, ötméteresekkel: 4-5


Gyors emberelőnyös gólváltást követően Hajdu Kata akciógóljával az UVSE szerzett vezetést, hogy aztán a következő percek a zónák „megfejtésével” teljenek, ebben viszont egyik együttes sem teljesített túl jól (de dicsérjük inkább a védelmeket). Mígnem négy perc elteltével a Fradi összehozott egy fórt, Gurisatti Grétát blokkolták, de ő másodjára is bevállalta, bár a lilák ekkorra már kiegészültek, ezzel sikerült egyenlíteni. Nem sokáig maradt így, a következő támadásból a lilák jutottak kettős fórhoz, Lendvay Zoé pedig a szélről „besimázta” 30 másodperccel a negyed vége előtt, és maradt is 2-3 az első szünetre.

Huszonhét másodperc kellett a Fradinak az egyenlítéshez: fórt kaptak, Vályi Vanda pedig egy passz után hátulról bezúzta két lóba után. Az újpestiek inkább a járatásra szavaztak, és szépen megoldották, Tiba Pannát játszva meg a kapufánál. Hamarosan Magyari Alda pillanatai következtek, előbb hátrányban, majd egy lefordulásnál védett szenzációsan, a negyed felénél aztán Neszmély Boglárka is mutatott egy bravúrt, Aubéli Tekla csavarjánál. Kontrafaultok és blokkok, illetve mellé-fölé kószáló lövések következtek – az első negyed hasonló, négyperces „mezőnyözése” ezúttal öt percre nyúlt, amit végül Gurisatti Gréta ötméterese zárt le (4-4). Neszmély két remek védéssel tartotta az ikszet, Gurisatti viszont a másodpercek szorításában még visszakért egy labdát, és sikerrel passzírozta át Magyari karja alatt, 1.7 másodperccel a duda előtt, azaz 1-0 után újfent a zöldek vezettek (5-4).

Magyari védése és Gurisatti blokkja fagyasztotta az állást a harmadik felvonást nyitó fórokban, végül Szegedi Panni sunyin surranó labdája csak kikötött a hálóban – akcióból egyenlített az UVSE (5-5). Több jó blokk után egy megpattanó labda tréfálta meg Magyarit, Bonca Vivien labdája fura kacsázások után pihent meg a kapuban, később egy kétméteres tévelygés vetett véget a Fradi fórjának, majd a falbaállós védelem hárított háromszor (!) ugyanazon zöld emberelőnyön belül. AZ UVSE támadásaiban ugyanakkor kevésbé lehetett érezni, hogy nyomás alá tudnák helyezni ellenfelüket, befejezéseik hárítása sokkal kevésbé tűnt bravúrnak, mint Magyariék olykor hősies védekezése. A negyed legvégén azonban ez sem segített: 4.7 másodperccel a duda előtt, újfent fórból, Tóth-Csabai Dóra mattolt hátulról, így kettővel ment a címvédő az utolsó nyolc percre kanyarodva (7-5).

Újabb Magyari-védéssel, majd egy előnyben összehozott büntetővel és Hajdú Kata szépítésével indult a zárórész. A lilák aztán kibekkeltek egy hátrányt, kisvártatva még egyet (noha mindkétszer adódott egy második esély, mivel ötödik alkalommal szerezte vissza a kipattanót előnyben a Fradi...), hogy aztán a negyed felénél időkérés után ők jöhessenek hat az öt ellen. Megoldották: az utolsó kulcspasszból Hajdú lóbálhatott kettőt s küldte aztán a hosszúba a labdát, azaz ismét egyenlőnél tartottak a felek (7-7). Az UVSE-nek labdája volt a vezetés megszerzéséhez, ám Kenéz Kincső bátor lövése a kapufáról mellé ment, a kontrát pedig a zöldek szépen mattig vitték, Dömsödi Dalma talált be közelről 2:37-tel a duda előtt. Az újpestiek kétszer is előnybe kerültek ezután, ám a labda ezúttal egyáltalán nem járt úgy, mint korábban, nem is lett gól egyikből sem. A Fradi inkább az órát pörgette, így 32 másodperccel a vége előtt még utoljára nekiindulhatott az UVSE: Magyari is csatlakozott egy 7 a 6 erejéig, s bár megint dadogtak a passzok, végül a duda felbőgése előtt negyed pillanattal Szegedi Panni lehetetlen szögből, a szélről elengedett egy ejtést, és a labda kikötött a sarokban – úgyhogy ötméteresek döntöttek.

Az UVSE korábban két ilyen fináléban volt érdekelt, 2017-ben nyertek, 2019-ben veszítettek (mindkétszer az újvárosiakkal párbajoztak) – most a sorminta alapján győzelem következett. És tényleg.

Merthogy az első körben Vályi a lécre vágta a labdát, Tiba nem tévesztett, aztán Tóth-Csabai és Hajdú sem. Kuna is belőtte, Lendvay Zoé viszont már Kiss Alexandrának lőtt, aki érezte is az irányt, mégsem volt esélye. Gurisatti és Faragó biztos kézzel értékesítette az ötöst, jött az utolsó kör, Leimeter labdája a lécről vágódott be, úgyhogy a rendes játékidőhöz hasonlóan ismét Szegedi Panni kezében volt a döntés, és ő ezúttal már megnyerte a meccset az UVSE-nek. 

A lilák így 2018 után újfent megnyerték a Magyar Kupát; fennállásuk során hatodszor – s miután mínusz kettőről álltak fel az utolsó negyedben, s vívták ki hihetetlen módon a ráadást, majd lőtték be az összes ötméterest, aligha kérdés, hogy megérdemelt a sikerük.