Szezonértékelés - Kis József

1.  Hogyan értékeled a 2022/23-as szezont?

Felemás érzések kavarognak bennem a szezon értékelésekor. Egyrészt az elért eredmények kapcsán van bennem jó és rossz érzés egyaránt. Két bajnokságban indultunk – 2010-es és 2011-es Budapest Bajnokság - , melyen hullámzóan teljesítettünk. Voltak ragyogómérkőzéseink mindkét korosztályban és voltak nem várt kudarcok egyaránt. A saját korosztályos – 2011 – bajnokságot elveszítettük, a rájátszásban kétszer is kikaptunk a későbbi győztestől, az OSC-től, ami akkor is szomorú, ha azonos pontszámmal végeztünk riválisunkkal. Az a cél, amit kitűztünk részben teljesült. A Gyermek IV. Országos Playoff megmérettetésen ragyogóan teljesítettünk, veretlenül, magabiztosan nyertük az ország korosztályos vetélkedését. Összefoglalva: többet vártam, de lehet, hogy én vagyok túlzottan maximalista. 

   
2. Milyen tanulságokat tapasztaltál ebben az évben?

Második éve foglalkozom ezzel a csapattal, ezzel a korosztállyal egyesületünkben. A legnagyobb tapasztalat, hogy a gyerekek minden áldozatra készek a fejlődésük, a csapat sikere érdekében, ha azt látják, hogy a környezetükben lévők – edző, vezető, egyesületi alkalmazott – ugyan olyan fontosnak tartják ezeket az értékeket, nagyon akarják sikerüket és ennek érdekében mindenben támogatják őket. Ebből következik, hogy óriási a felelősségünk a gyerekek nevelésével, a munkánk minősével kapcsolatban.  

3. Mit tudsz ebből hasznosítani az elkövetkezendő időszakban?

Mindazt, amit eddig is munkám során. Őszinteség a gyerekek irányába(is), folyamatos kommunikáció minden olyan területtel, amely a gyerekek, sportolóink nevelésével foglalkozik. Elsősorban a család, az iskola, az egyesületben dolgozó edzők azok a személyek, akik hatással lehetnek gyerekeink, így csapatom tagjai fejlődésére.  

4. Mi volt a szezon legnehezebb feladata és mi volt a legkönnyebb?

A szezon és általában ennek a munkának, mármint az edzői munkának a legnehezebb feladata a szülőkkel való jó munkakapcsolat kialakítása és a konfliktusok helyes kezelése. Ez ebben az évben is így volt. A szezon legkönnyebb feladata a gyerekekkel való közös és eredményeket, fejlődést biztosító közös munka. Amit adsz, azt kapod vissza, és ez csak a gyerekközösség esetében igaz. Sajnos.   
    
5. Mi volt a szezon legmélyebb pillanata és mi volt a legboldogabb?

A legmélyebb pillanat a Budapesti Kőnigh György Gyermek IV. Fiú Bajnokság rájátszásának utolsó mérkőzése az OSC ellen, ahol a döntetlen eredmény már bajnoki címet jelentett volna három pontos előnnyel, de kikaptunk, elvesztettük a bajnokságot. a gyerekek zokogtak, én pedig nem tudtam megvigasztalni őket…..
A legnagyobb öröm pillanata a Gyermek IV. Országos Playoff döntő mérkőzése az OSC ellen Szombathelyen. Aki nyer, az a csapat az országos bajnok. Nyertünk, örömkönnyek a gyerekek és szüleik szemében, felejthetetlen pillanatok, melyekért érdemes egész évben dolgozni. Kitörő érzelmek, elmondhatatlan boldogságok, melyeket hol szerezhettek, kaphattak volna meg máshol, mint egy keményen megdolgozott időszak gyümölcseként, egy feszült légkörű döntő mérkőzésen, ahol győzelmet arattak..

6. Milyen volt ez a korosztály akikkel dolgoztál?

Nagyon tehetséges korosztály az UVSE 2011-es csapata. Elkötelezetten szeretik a vízilabdázást, imádnak edzeni, nagyon jó közösséget alkotnak, örülnek a csapat és a csapattagok sikerének egyaránt. Ebben az évben nagyon sokat fejlődött a legtöbb játékosom, de közölük is kiemelkedően teljesített: Jeges Tamás, Both-Buracu Alexander, Czagányi Márton, Verebély Máté, Fazekas Zénó, Király György. Rajtuk kívül különösen az évad utolsó részében Glódi Dániel robbant be, játékával nagyon meglepett, az országos döntőben való győzelmünket neki, öt góljának köszönhettük elsősorba. Legnagyobb erénye csapatomnak, hogy szinte mindegyikük fejlődni szeretne, mit szeretne, akar, nagyon akar. Ennek érdekében mindent megtesznek, nem kell senkit hajszolni, örömmel és hittel készülnek, ami nagyon nagy érték ilyen fiatal korban.   

7. Mit tanácsolnál a fiatal UVSE-s sportolóknak a nyárra?

Elsősorban pihenést, teljes kikapcsolódást családjukkal és barátaikkal. Olyan sok időt töltenek el az uszodában, ezzel a remek sportággal, játékostársaikkal, hogy csak előnyükre válik majd ha egészen más közegben, baráti kőrben kapcsolódnak ki. Persze a nyár folyamán nagyon sok sportesemény zajlik, többek között vízilabda kontinentális események is, melyeket azért javaslok követni mindenkinek.


A legfontosabb, amit megosztanék a nagyközönséggel, az egy felhívás. Féltem az UVSE értékeit, eredményeit. Miért ? Elsősorban azért, mert egyre nehezebb olyan edzésfeltételeket biztosítani játékosaink számára, amellyel ezeket a fantasztikus eredményeket folyamatosan megőrizhetné. Az edzésekhez szükséges pályák biztosítása vált megoldhatatlanná. A Hajós Alfréd uszoda elsősorban a válogatott csapatok számára nyújt edzésfeltételeket, ezekből a válogatottakból egyre több alakult, mert már nagyon fiatal – U15 – korosztályok számára is kontinentális eseményeket rendeznek minden évben, melyre többnyire itt készülnek fel a sportolók. Ebből következik, hogy például egyesületünk lehetősége is egyre jobban beszűkül. Probléma továbbá a megnövekedett rezsiköltségek miatti medencebezárás – nyitott 50-es - , ami jelentősen visszavetheti minőségi munkánkat. A szabadtéri medencék befedése télre, ill. a tavasszal történő 
sátorbontási munkálatok elhúzódnak, ami ugyancsak az edzésfeltételeinket rontja. Így miként őrizzük meg minőségi munkánkat, teljesítsük képzési céljainkat, érjük el ismételten kimagasló eredményeinket. Egyre nehezebb, lassan megoldhatatlan.