VÁLASZ RÁZGA ZOLTÁN NYÍLT LEVELÉRE

Kedves Zoli,

a 2022. október 30. napján lejátszott UVSE-OSC serdülő mérkőzéssel és az ott történt sajnálatos sérülésekkel kapcsolatban írt nyílt leveled leglényegesebb gondolataival maximálisan egyetértek. Az UVSE messzemenőkig ellenzi, hogy a vízilabda sportág tovább haladjon azon az úton, melyen sajnos nagyon régen elindult, azaz, hogy a játék helyett a meccseket az erő és időnként a túlzott agresszió jellemezze, pláne nem helyénvaló ez az utánpótlás korosztályokban.

Elsőszámú védőjátékosa voltál a 90-es évek BEK-győztes csapatának, kérlelhetetlen, kemény játékos voltál, aki soha nem vétette el a határokat a kemény férfias küzdelem és a szükségtelen brutalitás között. Azonban nem csak azért, mert klubunk szellemi örököse, az UTE-nak egyik ikonja vagy, hanem azért is mert a leveledben kifejtett álláspontod megegyezik a mi álláspontunkkal is, így megszólalásodat nem vesszük félvállról. 

Amiben teljesen egyetértünk, hogy az ellenfélnek szándékos sérülés okozása teljességgel elfogadhatatlan az UVSE részéről. 

A fenti mérkőzésen a serdülőcsapatunk edzőjét Németh Zsoltot helyettesítettem. Németh Zsolt hozzád hasonló, eredményes pályafutást tud maga mögött védőjátékosként, akiről szintén elmondható, hogy meg tudta különböztetni a határozott védőmunkát, a brutalitástól, emellett több mint két évtizedes edzői pályafutása során sem merült fel vele szemben, olyan feltételezés, hogy brutalitásra oktatná, vagy ezt követelné meg játékosaitól, ahogy én sem.

A konkrét meccsen a fiad sérülésekor a játékvezetővel együtt elsőként mentem oda állapota felől érdeklődni, amit a térfélcserekor is megismételtem, és értesülve arról, hogy valószínűleg fülsérülése van, javasoltam neki, hogy ne menjen vissza játszani. Nem azért javasoltam ezt, hogy az ellenfelet gyengítsem, hanem saját példám okán tanácsoltam azt, hogy fülsérülés esetén kerülni kell annak lehetőségét, hogy víz kerüljön a fülbe, mert azt okozhatja, ami velem is történt mintegy 30 évvel ezelőtt, hogy maradandó halláskárosodásom lett attól, hogy dobhártyasérüléssel tovább játszottam. A többi eset a kispadtól átellenes oldalon történt, így a mozdulatokat nem láttam, ahogy azokat egyik játékvezető sem észlelte. Terveztem, hogy az ifi meccset követően felhívlak, de sajnálatomra nem tettem, majd ezt követően azt gondoltam, ha a sérülés komolynak mutatkozik, azt jelzed felém.

A sérülést okozó játékosunkat, leveleddel ellentétben egyébként nem azért állították ki cserével végleg a mérkőzés utolsó percében, mert ámokfutásban voltés ezt megállítani szándékozott a játékvezető. A cserés kiállítására azért került sor, mert egy szabálytalansága miatt egy egyszerű kiállítást kapott, amire a játékos fegyelmezetlenül kikiabált a játékvezetőnek, hogy „ezt miért?”

A csatolt videófelvételeket rengeteget elemeztük edző kollégáimmal, és nem egyezik a véleményünk a Tiéddel. Szerintünk szó sincs céltalan brutalitásról, még akkor sem, ha sérülést, sajnálatosan súlyos sérülést okozott. 

A fentiek alapján azt állapítottuk meg, hogy játékosaink egyik esetben sem követtek el olyat, amely bármely meccsen ne fordulna elő tucatnyi alkalommal (beindulás, labdacsere idején történő elindulás). Sajnálatosan azonban egy - végletekig felfokozott - mérkőzésen belül három eset járt sérüléssel, ami elgondolkodtató.

És nem azért elgondolkodtató, mert klubunkban, mint ahogy írod, azt gyakoroltatják edzőink a játékosokkal, hogy szándékosan sérülést okozzanak.

A szóban forgó játékosnak pályafutása alatt (160 MVLSZ versenyrendszerben lejátszott mérkőzés), még egyetlen alkalommal sem volt 4 perces kiállítása, tehát nem egy többszörösen visszaeső játékosról van szó.  

Az UVSE vezetősége azt a határozatot hozta, hogy az MVLSZ fegyelmi döntését fellebbezés nélkül elfogadja.

Amúgy érdemes egy pillantást vetni az MVLSZ honlapján található aktuális táblázatra: 

https://waterpolo.hu/eltiltasok/

Több, mint két hónap telt el az idei szezonból. 15 csapatunk 28 versenysorozatban vesz részt, és egyetlenegy játékosunk sem szerepel azon listán, ahol a 25 utánpótlás korú játékosból 5 az OSC játékosa, vezetve a klubok listáját. (3 brutalitás, 2 feljelentés) Ennek ellenére nem állítjuk, hogy az OSC durvaságra nevel.

Határozottan visszautasítjuk az arra való célzást, hogy egyesületünk edzői brutalitásra, verekedésre nevelik a játékosainkat! 

Ezt a fenti statisztikai tények cáfolják, illetve erről az OSC felnőtt csapatában szereplő, 5 UVSE nevelésű játékost is megkérdezheted.

A sérült játékosoknak saját és az egyesületünk nevében mielőbbi jobbulást kívánunk, együttérzünk szülőként érzett aggodalmaddal, sajnáljuk, hogy így történt!

Reméljük, hogy válaszunkkal valamelyest enyhíteni tudjuk a sérülések miatt jogosan érzett felháborodásodat.

 

Baráti üdvözlettel:

 

Vincze Balázs

UVSE